SHARE

A prostitúció és pornóipar több százmilliárdos üzletág, mely emberek kizsákmányolásából és függőségéből szerzi zsákmányát. Az általános erkölcsi, morális és viselkedési normákra katasztrofális hatással lett az, hogy a szexuális felvilágosítás helyét kitölti a pornóipar. Az emberek egyre fiatalabb korban traumatizálódnak, torzulnak el lelkileg és testileg egyaránt, ami az egész társadalom minőségére kihatással van.

Ezekről a folyamatokról is szó volt többek közt egy nagyon fontos eseményen, mely nem rég zajlott le, s amelyről készült egyik tematikus videó itt tekinthető meg, s melynek összefoglalója e cikk tartalma.

Prostitúció, pornóipar – kerekasztal beszélgetés /Friedrich Ebert Alapítvány

A Prostitúció és pornóipar című kerekasztal beszélgetés 2018. november 23-án hangzott el a Friedrich-Ebert-Stiftung, a Társadalom Elméleti Kollégium és a Helyzet Műhely által szervezett konferencián, melynek címe Gondoskodás, szeretet, szex és házimunka a kapitalizmusban.
A konferencia a Fordulat 24, lapszámának bemutatójához kapcsolódóan valósult meg, amely a Társadalmi reprodukció, Az élet újratermelése a kapitalizmusban címet viseli. A lapszám tartalomjegyzéke , a bevezető valamint néhány tanulmány már elérhető az alábbi linken:
http://www.fordulat.net/
A felvételen látható beszélgetésben részt vett a lapszám egyik tanulmányának szerzője, Dés Fanni, a Corvinus Egyetem doktori hallgatója, aki Zürichben élő, prostitúcióban érintett magyar nőkről folytatott kutatást; valamint Halász Sára a Patent képviseletében beszélt a pornóiparról és annak hatásairól a szexuális normákra, illetve Katona Noémi a Helyzet Műhely és a Lapszám szerkesztőségének tagja, a Friedrich-Ebert-Stiftung gender programjának munkatársa, aki berlini magyar prostituáltakról írja disszertációját. A beszélgetést Barna Emília, a Helyzet Műhely valamint a Fordulat 24. lapszám szerkesztőségének tagja moderálta.

Katona Noémi a Helyzet Műhelyből:

A társadalmi reprodukcióhoz hogyan kapcsolódik a szexualitás?

A pornóiparban a szex, mint megvásárolható élvezeti árucikk jelenik meg. A prostitúció terjedőben van, ez világszinten kihat a társadalmi normákra, e módon normalizálja a pornóipari szexualitást. Gender aspektusból tekintve a női szexmunkások a leggyakoribbak, a transz és férfi szolgáltatók ritkábbak. Annak a környezetnek a nemi, viselkedési szokásrendszere nagyon meghatározó, ahonnan a szexmunkás jön. A középosztálybeli német aktivista prostituált más jelleggel végzi a szexmunkát, mint Kelet-Európa szegény régióiból származó nő. Sok nőnek sajnálatos módon a prostitúció az egyetlen lehetősége arra, hogy a szegényebb régióban élő családját el tudja tartani.

A szexmunkások érdekvédelmi szervezetei saját individuális döntéseikért küzdve ignorálják, hogy személyes választásuk legalizálása lehetővé teszi azt, hogy tömegeket illegálisan prostituáljanak. Ezekben a lobbitevékenységekben nem hallatszik azoknak a szexmunkásoknak a hangja, akik kényszerből prostituálódtak.

Dés Fanni a Corvinus Egyetemről:

Nem ismerjük azt a szexualitást, amely nem a patriarchális férfiúi igényeket kívánja kiszolgálni.

Nagyon sok centrális, vagy gazdaságilag fejlett országban szabályozott körülmények között legálisan végezhető a prostitúció. Ezekre a területekre a félig, vagy teljesen periferiális, szegényebb országokból érkeznek a szexmunkások, ahol a centrális országokban élő férfiak lesznek a felhasználók, vagy vevők. A szexmunkások nagy többsége ingázik az országok közt és a szexből származó bevételét a szegénységben élő családjára fordítja. Az ingázó prostituáltak gyermekeit az otthon maradt család gondozza a haza küldött összegből. Partnerük sok esetben a futtatójuk is egyben.

A prostitúciót dekriminalizáló országokban sincsenek a törvényi keretek az ott dolgozó, többnyire bevándorló szexmunkásokra szabva, így a legtöbben illegálisan, illegális körülmények között dolgoznak és a dekriminalizáció nem teszi átláthatóbbá a prostitúció iparát.

A prostitúció a szegénység és a patriarchális berendezkedés végterméke. A prostitúciót kitermelő okokra politikai rendelkezésekkel lehetne hatni. A felhasználók kriminalizálása lenne az egyik megoldás a szexmunkák felszámolására.

A bántalmazó férfiakat le kéne választani a nőkről és a gyerekekről és az államnak kötelessége lenne ezeket a családokat abban segíteni, hogy prostitúció nélkül is meg tudjanak élni és képesek legyenek kilépni a bántalmazó kapcsolatból. A gyerekek leválasztása a prostitúcióra kényszerített anyákról csak fokozza a társadalmi feszültségeket és generálja a gyermek prostituálódásának folyamatát. A prostituáltak nagy része állami gondozásból jön.

Halász Sára a Patent képviseletében:

A szex árucikké válásához annak előtte egy körül határolt dologgá kell válnia az eldologiasítási folyamatban. Elidegenítés, disszociáció segítségével választják el ez esetben a szexre használt személyt a testétől és a szexusától. A pornó sok százmilliárd dolláros ipara többek közt ezt a folyamatot végzi el a felhasználók helyett.

1953-ban az USA-ban megjelent az első Playboy, mint első mainstream pornóipari termék. A pornóoldalak szinte mind egyetlen kézben összpontosulnak. A Pornhub, a RedTube, a YouPorn, a Brazzers, a Playboy és egy rakás további oldal mind egyetlen vállalat, a MindGeek tulajdona. A MindGeek csak a pornó tartalom terjesztésben felelős, a gyártásért nem. A gyártásban legérdekeltebb területek Prága és Budapest. Az amerikai törvények határozzák meg a világ pornóipari tendenciáit. Nem rég például legalizálták a gyerekpornó nézését, gyártását. A pornóban használt nők, lányok életkora egyre alacsonyabb. A legkelendőbb áruk egyike a szűk női nemi szerv.

Az ingyenes pornó oldalak felhasználói egyre fiatalabbak. Átlagosan 9-11 éves kortól kezdődik a pornó fogyasztás és idővel a látott tartalmak érzéketlenné teszik őket a szexuális erőszakkal szemben. Ez értelmezhető egyfajta gyermekkori szexuális traumaként is. Természetellenes és életveszélyes szexuális játékok válnak átlagos élménnyé, mint például az öklendezéses szopatás. Ezek a jelenségek az össztársadalmi morál mételyeivé válnak.

( https://444.hu/2019/01/27/a-gyerekek-egyre-korabban-es-egyre-tobb-pornot-latnak-es-ez-alapjaiban-hathat-a-gondolkodasukra# )

A dekriminalizáció nem a szexmunkást, hanem a szolgáltatásokat igénybe vevőket és a striciket dekriminalizálja.

A szexrobotok a világ végét jelentik. Amikor arra kondicionálódnak emberek, hogy teljesen tárgyiasítják a szexuális partnerüket, az biztosan hatalmas negatív hatással lesz a nemek közti kommunikációra és szexualitásra.

Ami a pornóiparban megszokottá válik, az lassan kicsorog a populáris kultúrába és elfogadottá válik. Ennek is következménye, hogy egyre fiatalabbaknál egyre durvább szexuális szokások a jellemzőek és a gyermek nőgyógyászok is egyre gyakrabban találkoznak gyereklányoknál tapasztalható szexuális jellegű orális és anális panaszokkal.

A konferencia további témáiról készített beszélgetések itt elérhetőek: https://www.youtube.com/channel/UC3nKaVeRmB-bO6h0W9fNFZg?fbclid=IwAR0R4LzDH7blU9LfrVaTuMekxNYyNiAuIaQXlpwGD5hlnfcRgnAPjAyzzHI

 

LEAVE A REPLY