SHARE

Chicago zenei, hiphop és gengszter hagyományai mélyre nyúlnak az időben. Al Capone a markában tartotta egykor a jazz és a Chicago blues szülőhelyét, a „Szelek Városát”. Helyi gospel, soul gyökerekből nőttek ki a hiphop és a gengszter rap lokális változatai, melyeket megtermékenyítettek a város elektronikus és house zenei alkotói is. Shawnna gyorstöltetű, szexussal telített rappjei, vagy Da Brat gangsta gyökerű tudatos profizmusa méltó zenei elődjei a chicagói driller női rapperek öntudatos világának. Kid Sister elektronikákkal és pop-rappel ötvözött hangzásai és Psalm One underground kortárs jelenléte is hatással vannak a drill rapper nők stílusára, mely kőkeményen mutatja be az utca kegyetlen világát, pontos korképet adva.

A Chi-Raq, a chicagói Irak

Chicago Amerika gyilkosságfővárosa, ahol több gyilkosság történik, mint a háromszor népesebb New Yorkban. A bandaháborúk évtizedek, sőt már egy évszázada tartanak. A hagyományos bandaszerkezet felbomlott, hogy ki fut egy golyóba, az egyre esetlegesebbé vált, hisz ez most már bármikor megtörténhet bizonyos kerületekben, ahol két naponként átlagban három ember hal meg fegyveres erőszakban.

Mindennek fő okozója a kizsákmányolás és a nyomor állandó jelenléte, de spécibe részletezve három fő oka van.

-Chicago toronyházait, például a hírhedt Cabrini-Green-t, az apokaliptikus bevándorló-nyomortelepek helyett építették. A bűnözés és a bandaháborúk központjai azonban továbbra is ezekben a kerületekben burjánzottak. A drog és a fegyverhasználat alap jellemzőjévé vált a környéknek. Egy idő után besokallt a városvezetés és a toronyházak nagy részét lerombolták, amivel a probléma nem oldódott meg, hisz a bandatagok még nagyobb területen szóródtak szét és velük a fegyveres anarchia is fokozottan kiáradt a város többi részébe.

-A klasszikus bandaszerkezetek, melyben mindenki tudta, ki hova tartozik, felbomlottak. A hetvenes évek végére már kristálytiszta határokra osztották a bandák egymás közt a kerületeket. Miután a letartóztatások és a bandák főnökeinek kivégzései végbementek az elmúlt évtizedekben, a bandák közti szövetségek felbomlottak és teljes fejetlenség vette kezdetét. A bűnözők alkalmi társulásokba tömörülve, random gyilkolásznak, rabolnak és emiatt Chicago egyre veszélyesebb hely lett.

-A bandák a hetvenes években más bevételi forrás híján elkezdték szórni a drogokat. Generációk nőttek fel annak tudatában, hogy munkára esélyük sincs és a drogkereskedelem marad az egyetlen tervük a túlélésre. A drog sokaknak az egyetlen esélyük bárminemű bevételi forrásra.

A nyomornak persze alapvetően mindenhol gazdasági, szociális és etikai okai vannak, mely az egész világgazdaság alapvető hibájából ered, hisz a társadalom szerkezete igazságtalan vagyonelosztásra alapul, de ez most nem ennek a cikknek a témája.

Chicago legkegyetlenebb városrésze a Chi-Raq, ahol évente több embert ölnek meg, mint amcsi katonát a Közel-Keleten. A név Spike Lee-től származik, aki 2015-ben zenés, drámai krimit is rendezett erről a témáról Chi-Raq címmel. A név egy szómontázs, melynek Chi tagja Chicago-t jelöli, Raq szótagja pedig Iraq-ot, vagyis Irakot, utalva ezzel arra a háborús övezet jellegre, ami a kerületben uralkodik.

A következő dokumentumfilm Chi-Raq-ot mutatja be:

The Field: Violence, Hip Hop & Hope in Chicago Documentary HD

A chicagói rendőrség adatai szerint 2016-ban 762 emberölés történt, 3550 lövöldözés, amiknek 4331 áldozata volt. Mindezt úgy, hogy közben a rendőrök 10 százalékkal több letartóztatást hajtottak végre lőfegyverrel való visszaélés miatt, és 8300 fegyvert koboztak el, húsz százalékkal többet, mint 2015-ben.

A pusztába kiáltó generáció jajszava, a drill

Chicago déli részein a gyerekek fegyveres erőszakkal átitatott közegben nőnek fel. Ebből a táptalajból fejlődött ki az undergroundból és a déli hiphopból a 2010-es években a drill, a trap zene egyik sokaknak rémisztő, mások számára lenyűgöző helyi hardcore ágazata. Leegyszerűsített, sötét, komor zenei elemek, kirobbanó, agresszív, fullasztó, klausztrofób hangzások, feszesen pergő dobok, géppuskaropogást idéző cinek, autotune filterek jellemzik a drill hangzást. A drill beat bár sok mindenben hasonlít a trap-re, de lassabb a tempója, olyan 60 és 70 bpm közt van, de némely szerző duplázza, olyankor 130-140 bpm körül pörög a zene. A nihiltől átfűtött realista szövegek többnyire utcai balhékról, erőszakról, a városról, drogról, alkoholról, szexről szólnak, metaforák és szójátékok nélkül. A stílusra erős hatást tett Soulja Boy, Lil Wayne, Gucci Mane és Waka Flocka Flame művészete. A drill előadók többnyire nagyon fiatalon kezdik a zenélést, mint például Lil Mouse, aki 13 évesen adta ki az első zenéit.

LIL MOUSE – GET SMOKED

A drilling már nem is zenei műfaj teljesen, inkább életmóddá nőtte ki magát. A drill zene pedig a chicagói marginalizált szegénynegyedek elsődleges hangjává vált. A drillezés valójában azt is jelenti, amikor valaki elindul fegyverrel a kezében mindenkit agyon lőni. A drill (fúró) a szlengben megtorlást, harcot jelent, (a régi chicagói gengszterek pedig az automata fegyverekkel való „megfúrást” értették a drill alatt) melyet Pac Man, a 2010-ben meggyilkolt chicagói rapper használt először ebben az értelemben, aki utca-dokumentarizmusával tett nagy hatást a fiatalokra.

Dro Style – PACMAN feat. Boss Woo

Kanye West dolgozta fel a 17 éves Chief Keef chicagói bandatag egyik zenéjét és ezzel hirtelen az egész média figyelmét a chicagói helyzet felé terelte.

Kanye West I Don’t Like ft. Pusha T, Chief Keef, Jadakiss & Big Sean

Chief Keef eredeti száma:

Chief Keef – I Don’t Like (feat.) Lil Reese

Chief Keef eleve nagy népszerűségnek örvendett lakóhelyén, mivel nyers, agresszív dalaival, szövegeivel könnyen tudtak azonosulni azok, akik hasonló körülmények közt élnek. Számait akkor kezdte el feltöltögetni a Youtube-ra, amikor házi őrizetben élt nagyija nappalijában, miután 16 évesen fegyvert fogott egy rendőrre.
A médiafigyelem viszont már nem egy trendi, erőszakkal pózoló kamasznak szól, hanem azoknak a jelenségeknek, ami az ezekhez hasonló tünetek mögött lapulnak. A nyomor és a fejetlen széthullás egyre terjedő globális tendenciáira mutatnak rá ezek a zenék és ezek a fiatal alkotók.

„A drill Chicago számára unikális fényt ad. Úgy tűnhet, hogy a zene ihlette az erőszakot, de valójában a z erőszak ihlette a zenét.”-mondta a drill beatmaker Dgainz.

„A drill úgy hangzik, mintha a világ legrosszabb dolgait magasztalnánk. Pedig semmi mást nem teszünk, mint hogy elmondjuk, amit látunk, amiben élünk.” mondta King Louie driller.

A női drill művészek már a stílus születésekor jelen voltak

A Pitchfork–ban publikáló Miles Raymer ezt mondta:

“a „hitta” egy helyi kifejezés a lőfegyveresre. A nők arról is rappelnek, hogy szerelmesek valamelyik „hittába”. Egyébiránt ugyanazokon a szociopata beat-eken nyomják a jéghideg szövegeiket, mint egyéb drillerek és keménységben cseppet sem maradnak el férfi kollégáik mögött.”

A női drillerek többnyire az erőszak és a szerelem témáit gyúrják egybe szövegeikben.

1. Katie Got Bandz a drill királynője

Katie Got Bandz “39 Bars”

2011-ben jelent meg első női drillerként Katie Got Bandz, aki környékének múzsájaként az ottani, főként kriminál jellegű történéseket rappeli meg. Az aggasztó helyzetekről bár beszámol, de nem támogatja a fegyveres erőszakot. Hipnotikus, flegma és agresszív előadásmódján át élesen ábrázolt valóság árad. Egyedi, reszelős hangja, előadásmódjának keménysége különleges hangulatúvá teszi zenéit.

Katie Got Bandz – ChiRaq Remix

„Ez más, mint amit a férfiak csinálnak. Hisz a férfiaknak nincs olyan elvárásuk, hogy egy nő a drillezésről rappeljen. Ők csak azért használják a nőket, hogy eladják magukat velük.” -nyilatkozta Katie Got Bandz.

Katie Got Bandz – Lil Bitch

18 évesen, 2012-es debütáló albumán, a Bandz and Hittaz-on olyan utcahimnuszokat mutatott be, mint a virilizálódott “I Need a Hitta” és a “Hittaz Only”, melyek már egymillió fölötti letöltésekkel bírnak. Közben biológiai és egészségügyi tanulmányokat is folytatott a chicagói Truman College-ben és gyorséttermi dolgozóként tartotta el magát.

Katie Got Bandz – I Need A Hitta

Katie Got Bandz 2015-ben King Louie-vel közös featje, a Pop Out után kapott nagyobb nyilvánosságot.

Katie Got Bandz Ft. King Louie – Pop Out

2015-ben kiadta hatodik mixtape-jét, Drillary Clinton 3 címmel, majd három év hallgatás után piacra dobta új dalát, a “Work It Girl”-t.

Katie Got Bandz – Work It Girl

Egy alkalommal 32 napra leültették és ezután vehemensen bejelentette, hogy soha többé nem kerül vissza, akkor sem, ha próbaidőn van és a pártfogója fegyvert talál a kocsija kesztyűtartójában.

Y U Mad – Katie Got Bandz

KATIE GOT BANDZ X BANDMAN – BAND DANCE

„Agyon lőlek, ha úgy akarom, mert egy fegyveres hölgy vagyok.”-rappeli az „I need a Hitta”-ban.

Katie Got Bandz – They Know How I’m Rockin

Katie Got Bandz BTAHB

„Az apámat gyilkosság miatt lesittelték.”-mondta Katie. „ Úgy nőttem fel, hogy hullottak körülöttem az emberek, erőszak volt mindenfelé és láttam ahogy az anyám szenved ettől. Ez adta a motivációt nekem.”

Katie Got Bandz – PETTY

Katie Got Bandz – Middle Fingers To Da Ops

„A fegyveres téma az az imídzsem egyik eleme” -mondta a drill szcéna egyik női vezéregyénisége, Katie Got Bandz, más nevén Drillary Clinton. „Ezt a nyelvet itt mindenki beszéli. Ez az, amivel élünk és amit állandóan hallok. Ez az a mód, ahogy errefelé beszélnek.”

Katie Got Bandz – Coolin’ In Chiraq

Katie Got Bandz – Pull Up

„Ezek a dolgok mindig így folytak, mint most, csak senkit nem érdekeltek. Most már mindenki tisztán látja mi folyik Chicagóban.”

Make Me Rich – Katie Got Bandz x Jeremih x Chi Hoover

Katie Got Bandz legcsajosabb száma raggás, dancehallos karibi beütésekkel. Ez a stílus is nagyon jól áll neki.

Katie Got Bandz – Lick Off Dem Head

2. Sasha Go Hard, aki keményen adja a beat-et

 Sasha Go Hard “Today”

19 évesen, 2011-ben kezdte el építeni karrierjét. Chicago egyik első női drillere, aki szintén elítéli a fegyveres erőszakot, de ő is realista és brutál erős módon tudósít az utca erőszakos világáról.

 Sasha Go Hard | “Why They Mad”

„Bár az életem szó szerint nem az utcán éltem, de akörül forgott minden pillanatom. A barátaimat az utcáról ismertem és ott nőttem fel.” – mondta Sasha Go Hard.

 Sasha Go Hard – I’m Da Shit

„Egyszer láttam Chief Keef zenei posztját online és megkérdeztem tőle, hol vette fel a cuccot. Ő erre bemutatott DJ Kenn-nek és ezt követően meglátogattam Kenn-t a stúdiójában.”

 Sasha Gohard – What We Do

Ez volt az első megjelenése a drill szcénában, melyet továbbiak követtek. A Facebookon kereste meg a beatmaker Dgainz-t, aki megadta a számát neki, küldött egy beat-et, majd Sasha visszahívta és a telefonba rappelte a szövegét. A producernek elnyerte a tetszését, egy hét múlva Sasha elment hozzá és felvették a számot, majd egy hét múlva a videót is.

 Sasha Go Hard: “Round 3” Vlog

Az MTV Sucker Free Chicago Show-ján szerepelt, a hét művésze volt a WorldstarHipHop-on és a Complex magazinban.

 Sasha Go Hard – High End Remix

Hetedik mixtape-je a Nutty World 2 2015-ben jelent meg.

 Sasha Go Hard “Slide Remix”

2018-ban Sasha Go Hard is beállt a nagy twerk és picsarázás fétisimádatának fősodrába a felvállalt női szexus zászlaja alatt. Ebben a videóban legalábbis ez sejthető. A flowja kőkemény és tűpontos, a hook, a klip, a csajok és az egész magával ragadó.

 Sasha Go Hard – Shake

3. Lucci Vee, a letaglózó erejű rímelő driller

Az Oxygen’s Bad Girls Club kilencedik szériájának Erikaként is ismert tüzes reality szereplője 2009-ben kezdett el komolyabban rappelni.

 Lucci Vee – Embarrass Yourself

Lucci Vee a rapper, a TV-s személyiség,, a kőkeményre kiképzett lírikus és a femme fatale halálos kombinációja.

 Lucci Vee – “ Its My Birthday “

A ritmus varázslónő fegyvertárában hordoz mindent, ami a legjobbak közé emeli őt.

 Lucci Vee – Rack City

Szövegeinek erős lírai tartalma, kifogástalan kivitelezése és dögös vagánysága, pacekja megragadta a közönség figyelmét.

 Lucci Vee – Marley

Lucci Vee olyan jól adja a darálást, hogy még az autotune sem tudja elrontani a zenéjét, mint ezt egy 2014-es videójában is megfigyelhetjük:

 Lucci Vee Pass Out

2015-ös videóján érdemes megfigyelni milyen minimálban van megoldva a videó, mégis a jó zene, rap, a jó helyszín, smink, öltözék, kiegészítők, szereplő, mozgás együttese tökéletes profizmusról árulkodnak, bár azt nem sikerült kiderítenem, kiről is van szó a szövegben, mert hát gondolom nem a siketnéma és vak Hellen Kellerről, mert az tök érthetetlen lenne. Mindenesetre a zenét jó hallgatni, bármiről is szóljon, de azért segíthettek megérteni, ha nektek sikerül:

 Lucci Vee- “Hellen Keller”

2016-ban:

 Lucci Vee – Lean

2016-os Intro című számában is komoly ritmikával darál.

 LUCCI VEE – INTRO

Sasha Go Hard-dal közös dala 2016-ból.

 Lucci Vee ft. Sasha Go Hard – Down For My B’s

A mindennapos szopódásról készült száma:

 Lucci Vee “EveryDay”

2018 májusában Hi Bitch címmel featelt Queen Envi-vel.

 Lucci Vee x Queen Envi – Hi Bich

2018 végén ezt a Nomii-val közös videót publikálta:

 Lucci Vee feat. Nomii – Cook

 A második rész itt található, a harmadik és egyben befejező rész pedig emitt.

LEAVE A REPLY