SHARE

Volt már olyan érzésed, hogy eleged van a modernitásból és szívesen megtapasztalnád az ősi békeidőket? Nos ha igen, akkor mindenképp ismerd meg Li Ziqi-t.

Egy hosszú cikk elején tartasz. Ha te egy életre-halálra szóló Li Ziqi rajongó vagy jobb, ha bekészítesz magad mellé egy csésze kávét és kényelembe helyezkedsz kedvenc fotelodban, mielőtt neki állsz az olvasásnak.

Li Ziqi videóiban bemutatja saját készítésű eszközeit, a hagyományos kínai konyhaművészetet és életmódot a sminkeléstől a bútorkészítésig, ősi eszközöket használva mindehhez, mindenféle modern technológia segítsége nélkül.

Ebben a videóban az „Írástudók négy kincsét” – a merített papírt, a tusrudat, a kalligráfia ecsetet és tusrúd dörzskövét készíti el saját kezűleg, a kecske- és nyúlszőr begyűjtésétől, az ecsetek szőrszálainak megvágásán át, a faháncs papírrá feldolgozásáig és a dörzskő megmunkálásáig, majd a kalligráfia írásáig bezárólag. Az egész folyamat fél évig tartott! A videó végén találkoznak a malajziai királyi család tagjaival, akik hatalmas rajongói Li Ziqi videóinak!

Scholars four treasures– an Epitome of Thousands Years of Chinese Culture|Liziqi Channel

Li Ziqi a kilencvenes években született és jelenleg a kínai Szecsuán tartomány szent hegyei közt él. Ellentétben más trendi internetes celebekkel, Li Ziqi mindig csodálatos Hanfu (hagyományos kínai viselet) öltözékeket visel, annak ellenére, hogy egy igazi kortárs netes sztárról és kaja vloggerről beszélünk. Nem csak öltözékében hagyományőrző, de életének legtöbb pillanatát a hagyománykövetés szellemében éli, ötvözve mindezt a modern kori vívmányokkal.

Követői szemében „Csoda Nő”, aki olyan dolgokat ér el, amire a közönséges halandók nem képesek. Bemutatja nekünk a Han (i. e. 206 – i. sz. 220 ) és a Tang dinasztiák (618–907 ) korszakainak stílusait és általa bepillantást nyerhetünk a falusi élet csodáiba és rejtelmeibe is. Lehetőséget ad az embereknek, hogy közvetve megtapasztalják azt a fajta vidéki életet, amire a mai kínai nép, a hagyományőrzők és az ökotudatosok egy nagy csoportja szíve szerint törekszik.

A városlakó emberek számára mindez az ismeretlen világ felfedezésének és az idilli, gazdálkodó élet kutatásának élményét nyújtja. Az emberek különösképpen azért csodálják Li Ziqi-t, mert nagyon egyedi és sajátos módon kombinálja az ősi, kínai élet és a modernitás elemeit, miközben idilli életmódját és a hagyományos kínai konyha varázslatos rejtelmeit megosztja közönségével. Videói kifejtik a kínai emberek hagyományról alkotott koncepcióit a családról, a Tao által áthatott szellemiségről, a természet és az ember közötti harmóniáról.

Kapcsolódó kép

Kicsoda Li Ziqi?

Li Ziqi (kínaiul: 李子柒 ) egy távoli, hegyi faluban született északnyugat Pingwuban, Mianyang város közelében. A legtöbb gyermekhez hasonlóan neki sem volt boldog gyermekkora. Szülei kiskorában elváltak és édesapja korán elhunyt. Ezután a kislányt nagyszülei nevelték egy szegény, de stabil környezetben. Li Ziqi nagyapja egy vidéki szakács volt, aki esküvők, temetések ceremoniális menüjét készítette el. Li Ziqi a videóiban mutatja a be a nagyapjától tanult különböző ételek elkészítését. A főzésen kívül sok mást, többek közt a kosárfonást, halászást, növénytermesztést, állattenyésztést, az edények elkészítését, az asztalosmunkák tudományát is a nagyszüleitől tanulta.

A következő videóban két szófát és egy kávézóasztalt készít kizárólag bambusznádból, a nagyapja emlékének ihletéséből.

Using bamboo to make some sophisticated old furniture——Bamboo Sofa|Liziqi channel

A kezdeti nehézségek

14 éves korában, a legtöbb gyerekhez hasonlóan Li Ziqi középiskolás lett, de az iskolát abba kellett hagynia és változatos munkákkal próbálta magát fenntartani. Életének kezdeti szakaszában az élet nem bánt túl jól a lánnyal és nehéz sorsa volt ebben az időben. Sokat szenvedett a túlélésért. Éhezett, híd alatti barlangban lakott, pincérnőként, majd villanyszerelőként dolgozott, Hanfu-t, hagyományos kínai viseletet árult és még DJ is volt egy diszkóban. Hét-nyolc év munkával töltött idő után elkezdett körvonalazódni számára, hogy mit is szeretne pontosan. Ekkorra már kifejlődött értékrendje és függetlenségét is megalapozta. A megélt tapasztalatok kialakítottak benne egy érzékszervet, amely a veszélyt jelzi. Történjen bármi, de a bankszámláján annyi mindig legyen, ami veszély esetén kihúzhatja a bajból.

2012-ben nagymamája súlyosan megbetegedett. Li Ziqi úgy döntött, hogy mindenét hátra hagyva visszatér szülőfalujába nagymamáját ápolni és gondozni. A falusi élet nyugalmas volt. Közönséges, vidéki életbe kezdett, korán kelve kezdte a kemény, paraszti munkát és későn tért nyugovóra, mint azok a földművesek, akik egész életüket a földjeiken töltik.

A következő videóban Li Ziqi bemutatja, ahogy selyemhernyó gubókból készít paplant és pizsamát a nagymamájának.  

Li Ziqi raises silkworms to make grandmother silk quilt and silk pajamas

A nagy fordulat a vloggerség és a konyha világába

Az elmúlt pár évben megélhetésük könnyítése érdekében Li Ziqi is elkezdett a neten növényeket és termékeket értékesíteni és egy online boltot nyitott a Taobao-n (a kínai eBay/Amazon). 2015-re Kína rövid videókat készítő platformja is felfejlődött és Li Ziqi meglátta benne a lehetőséget amikor fiútestvére a Meipai alkalmazást elkezdte használni, így ő is megpróbált pár rövid videót készíteni. A kezdeti elképzelése egyszerű volt, követőket toborozni a Taobao webshopja számára és az üzleti tranzakciókat felpörgetni. Első videói nem vonták magukra a közönség figyelmét és online boltját is bezárta. Egy pár rövid videó után abba is hagyta a videók készítését. A Taobao shopjában csupán egy adomány gyűjtő oldalra mutató link maradt. (Li Ziqi mindig szeretett jótékonykodni. Gyakran részt vesz jótékonysági tevékenységekben is.)

Az alábbi videóban Li Ziqi ismét a nagymamájának készít a hidegebb napokra egy hasznos ajándékot, egy pár meleg papucsot az ősi módszerekkel.

A multi layer sole shoes for my grandma, in memory of good old days

2015 végére miután látta, hogy fiútestvére meglehetősen sok követőre tett szert a Meipai-on énekléssel és gitározással, Li Ziqi-nek újabb ötlete támadt. Alaposan megvizsgálta, hogy milyen videókat töltött fel azelőtt és kitervelte, hogy mit kell tennie, hogy jövedelemhez is jusson. Egy közönséges lány a 90-es évekből, aki sem énekelni, sem táncolni nem tud különösebben, milyen videókkal tudna kirukkolni mégis? Mi lenne, ha az embereket főzni tanítaná? Össze is gyűjthetné az összetevőket a kertjében és a környék erdeiben, mezőin, vizeiben. Ez nagyon kényelmes és egészséges megoldás is lenne. Azért is nagy ötlet, mert a városban felnövő gyerekek is megtudnák, hogy honnan jönnek a zöldségek, amiket esznek és hogyan alakulnak át azok ezernyi finomsággá, hogyan készülnek az ínycsiklandó kínai konyha remekművei. Mindezt figyelembe véve Li Ziqi „Évszakok szerinti táplálkozás” (Eat according to the change of season) címmel videó sorozatot akart indítani. A Meipai szerkesztő felülete azt írta neki, hogy a cím nem sikerült túl jól és azt javasolta, találjon ki egy másikat. Egy egész éjen át gondolkodott mire kitalálta új brandjének nevét, mely „Illatok és eledelek ősi zamatokkal” (Fragrance and food with antique flavors) lett. 2018 második felében elindította új videósorozatát „Az élet egy pillanat” ( Life is a moment) címmel. 2019 februárjában pedig a „Tavaszi konyha” (The spring kitchen) című sorozata indult útjára.

Eleinte Li Ziqi Meipai-os videói nem vonzottak sok érdeklődőt. Lájkjai sem gyarapodtak. Egészen addig, amíg munkái pár étel szakértő figyelmét el nem nyerték, akik előmozdították hírnevének szárnyra kapását. Követőinek száma gyorsan elkezdett növekedni. Szintén a szakértők tanácsára feltöltötte videóit a Weibo-ra (kínai Twitter) 2016-ban és innentől hírneve szárnyra kapott.

A gyors növekedés

2016 szeptemberében a Sina Weibo mikroblog oldal olyan rövid videókat készítő alkotókat keresett, akiket erőforrásaival megtámogathatott tehetségük fejlődése érdekében. Az oldal felfigyelt Li Ziqi videóira és meglátták benne a lehetőséget, hogy munkái segítségével megismertessék a világgal mit jelent az idilli, vidéki élet vágyálma és hogy ez az álom a kortárs kínai emberek sajátja is. A videók emellett megértetik a kínai hagyományok és kultúra lényegét is.

2017-ben Li Ziqi a legfrissebb online celebritássá vált Kínában és nevét már többen ismerték, mint a gasztronómiai szakértőkét. A kamerák előtt mindig rusztikus szövetekből készült, hagyományos, kínai Han viseletekben jelenik meg és egyedülálló módon mutatja be a hagyományos kínai konyhát és életmódot.

Ebben a videóban Li Ziqi a batátáiból készít különleges ínyencségeket és takarmányt az állatainak. Az édesburgonyából fasírtot, batáta zselét és üveg tésztát állít elő. Ő készíti el saját reszelőjét is és egy okos, lógó szerkezetet, amely segítségével szűri és szárítja a batáta reszelékét és lisztjét.

The sweetness of roast sweet potato and the spiciness of spicy and sour noodles

Miért lettek olyan rövid idő alatt népszerűek Li Ziqi videói?

Egy interjúban ezt nyilatkozta:

„ Azt videózom, amilyen a képzeletemben a jövőm.”

„Csak felvettem a mindennapi életemet, majd kisfilmekké szerkesztettem a képeket. Csak élni akartam.”

Elegáns, hagyományos Hanfuban jelenik meg az utópisztikusan idilli környezetben, olyan tájképpel körbevéve, mely régi vágású bájt sugároz és pusztán természetes anyagokból készült praktikus és egyszerű eszközeivel, hagyományos főzési módszereivel bűvöli el alaposan nézőit. Nagyon sok embernek segít videóival a nyugalom megtalálásában a nyüzsgő és felpörgött városi robotolásuk közepette. Videóinak ősiséggel átitatott stílusa olyan magával ragadó, akár a lágy szellő. Videóit a „hagyományőrző” jelzővel lehet leginkább körülírni.

Mindössze saját erőfeszítései segítségével Li Ziqi felfedezett egy teljesen új, rövid videós területet, mely az ízletes ételek elkészítését mutatja be ősi stílusban. Videói nézése közben az az érzésünk támad, hogy időgép repít minket az ősi Kínába, ahol egy sokoldalú és gyönyörű hölgy életébe nyerhetünk bepillantást a modern internetes időkből szemlélve.

Videói gyönyörűen bemutatják a közönség számára Tao Yuanming-nek, (365-427) „az öt fűzfa mesterének”, a „földek és kertek költőjének” elképzelését, aki húsz éves taoista remeteélete alatt többek közt megalkotta egyik prózájában a „Barackvirág forrás”-át, amely egy kínai kifejezés az utópiára, (Taohuajüan (桃花源, Taohuayuan)), amelyben egy harmonikus, békés, háborútól és zűrzavartól mentes eszményi világot ír le.

Li Ziqi munkacsoportja

A három fős csapat 2017 májusában alakult Li Ziqi-vel, egy fotóssal és egy tündéri asszisztens hölggyel, Ming Guo-val.

A következő videóban a hagyományos kínai horgászást és halsütést mutatja be.

How to cook fish in a traditional Chinese way?

Hogyan lettek a videói olyan kimagasló minőségűek?

A videókat kezdetben Li Ziqi egyedül vette fel és szerkesztette IPhone 6-os mobiltelefonjával. (Ezt elég kemény elképzelni is, hogyan tudta elkészíteni az akkori filmeket egy mobiltelefonnal.) A „The peach blossom wine” című, 2016 márciusában készült videó még a mobiljával készült, amelyben a videó minősége még nem annyira professzionális. A képminőség még egy kicsit zajos és a kameramozgások nem teljesen stabilak, de a stílus már teljesen készen van ez időtájt is.

The peach blossom wine

Hamarosan megvette digitális, tükörreflexes kameráját és állványát, ami nagyon sokat javított videói képminőségén, annak ellenére, hogy még mindig teljesen egyedül készítette el a film teljes képi anyagát. Amikor olyan kameraállásokra volt szükség, amelyet nem tudott állvánnyal sem elkészíteni egymaga, olyankor megkérte nagymamáját, vagy valakit a faluból, a szomszédságból, hogy segítsenek neki a felvételek elkészítésében. A „ Lanzhou Ramen” című videója még a mobiljával lett megszerkesztve és mivel nem volt elegendő tárhelye, elég sok felvétel törlődött emiatt.

2017 májusában egy rövid videót töltött fel a Weibo-ra, amiben bemutatta, hogyan készíti a filmeket egy mobil, egy digitális kamera és egy állvány segítségével. Videóinak minőségét folyamatosan javította. Kezdetben pár fotós ismerősétől kérdezősködött tippekért, trükkökért, amelyek alapján állandóan továbbképezte magát a háttereket, a beállításokat és a szerkesztéseket illetőleg is.

2017 májusában bejelentette, hogy nem tölt fel újabb videókat a Weibo-ra, mert a közönségének egy része megvádolta azzal, hogy professzionális csapat van a háta mögött. A nagymamája is értesült a botrányról és aggódott Li Ziqi biztonságáért. Egy alkalommal, amikor nagymamája munkálkodott, Li Ziqi véletlenül levágta saját ujja végét, mert nem tudott koncentrálni. Ez után jelentette be egy hosszú kifejtésben, hogy abba hagyja a videók feltöltését az oldalra.

Lanzhou ramen

Ezt követően megkérte egy barátját, hogy mutassa be egy professzionális kameramannak, hogy az időszakonként lefilmezze az elképzeléseit az ő koncepciói és instrukciói alapján. Miután megtanulta hogyan szerkessze meg videóit, azok minősége rohamos tempóban kezdtek el javulni.

Hogyan választja ki háttérzenéit?

Li Ziqi egy időben DJ-ként dolgozott egy diszkóban, ahol tanult egy keveset a zenekészítésről és és zeneszerzésről is. Mobiltelefonjának korlátai miatt rajongói úgy találták, hogy a videók és a háttérzene kevésbé illeszkedett egymáshoz a régi videóiban. 2017 után, amióta szakértelemmel mastereli a videókat, azóta a háttérzene minősége is nagyon sokat javult.

Hogyan tud mindig olyan gyönyörű sminket készíteni?

Hát nem profi, gyönyörű és tökéletes a sminkje is állandóan? Többnyire maga készíti sminkjét, de néha az unokatestvére is segít neki. Ha rákeresel a Weibo-n, a 2015 előtti felvételeken és kinézetén az látszik, hogy Li Ziqi egy klasszikus kínai lány a 90-es évekből.

A következő videóban Li Ziqi ősi, kínai stílusú szépészeti szereket készít el. A pirosító, a szemöldök kontúrozó és a rúzs teljesen környezetbarát anyagokból, virágszirmokból és a lépesméz viaszából készültek. A lépesméz saját méhészetéből származik. A videó végén saját arcán mutatja be a kenceficék alkalmazását.

Li Ziqi makeup

Li Ziqi szerződésben áll-e valamelyik céggel?

Jelenleg szerződésben áll a Weinian Technology startup céggel, amely a z influenszereknek van elköteleződve. Ez a cég teret biztosít Li Ziqi fejlődésének, így most több ideje van a fejlesztésekre és a tudatos üzlet építésére.

2017 májusában regisztráltatta saját cégét is Li Ziqi néven.

Jelenleg nagyon kevés reklám jelenik meg a videóiban, de nincs ellene annak sem, hogy reklámcégek támogassák. A feltétele az, hogy a reklámoknak összhangban kell lenniük a stílusával, támogassák a kínai kultúrát és a fiatalok is elfogadják a reklámozó cégeket.

Az alábbi videóban fürdőszobai berendezést készít farönkökből.

Quaint handmade solid wood sink

Li Ziqi a való életben is úgy öltözik, mint a videóiban?

Nem! Li Ziqi úgy öltözködik általában, mint ahogy egy átlagos, vidéki, fiatal nő, olykor egy kicsit ünnepélyesebben. A keményvonalas rajongók a 2016, 2017-es felvételeken meg is találhatják ezt a Li Ziqi-t azokban a hónapokban, amikor nem túl sok videó került feltöltésre. Ezeknek a szüneteknek az volt az oka, hogy tavasszal és ősszel rengeteg munkája volt a földeken és a ház körül. Számtalan növényt termesztett a kertjében, olyanokat is, mint a kukorica és a mogyoró, melyeket takarmányként is etet a disznókkal és selyemhernyót is tenyészt, amely a család fő jövedelemforrását jelenti. 2018-ban kezdett el komolyabban fókuszálni a videós produkciókra. Rajongói sokszor könnyűnek képzelik el az életét a videók alapján, a valóságban azonban Li Ziqi rengeteget dolgozik a farmján, de szemmel láthatólag nagy örömmel teszi ezt.

A következő videóban az ősi kínai technikával készült fadúcnyomásos sokszorosítást mutatja be.

Woodblock printing, engraved with the essence of the ancient Chinese culture

Rajongó: Ziqi hogyan ápolod a hajadat?

Li Ziqi: Nem túl gyakran szoktam megmosni.

Hogyan lehetséges, hogy Li Ziqi öltözködése annyira pompás?

Li Ziqi videói már a kezdetektől a hagyományőrzés jegyében készültek. Videói stílusát mindvégig a hagyomány varázsa és az ősiséghez való ragaszkodás jellemzi. A viseletei, melyekben a videókon látható, tökéletes harmóniában állnak ezzel a műfajjal. Li Ziqi némi tapasztalatot szerzett azokban a korai éveiben, amikor a kínai Han ruhákat árulta és rengeteg mindent megtudott a Hanfuról. Videóiban gyakran jelenik meg a Hanfu valamely fejlesztett, sajátos változatában. Stílusa minimalista, egyszerű, mégis mesterien megmunkált. Videóinak hagyományőrző hangulatát ruházatai is megerősítik.

Többnyire Li Ziqi pamutból készült, laza, sötétkék felsőt visel, világosszürke, vagy kék vászonnadrágot és egy hagyományos fűzős lábbelit, vagy gumicsizmát. Számos alkalommal jelenik meg ebben a kényelmes viseletben a kamerák előtt. A ruházat laza kialakítású, a szellős pamut és a vászon anyagainak egyszerű és földbarát kombinációjában, melyben az asztalosmunkáktól kezdve, a kerti munkákon át a főzésig bármit el tud végezni. Ez a munkaszett megmutatja maszkulin oldalát is, amely miatt rajongói „Qi Ye”-nek, vagyis „Qi Öcskös”-nek is nevezik.

Egyik videójában Li Ziqi egy hintán ül egy zöld, hosszú ujjú felsőben és egy mesebeli szoknyában. Úgy tűnik, mintha egy tündér lenne a fátylak alatt. A fehér felső és a hosszú szoknya kihangsúlyozza nőies alakját és a kínai stílust. Sokféle gyönyörű, tündérekre emlékeztető hagyományos női ruhát is visel videóiban, mindig a téma hangulatához és az időjáráshoz illeszkedve.

Qi Öcskös kése

A kés, vagy inkább bárd Qi Öcskös nem hétköznapi eszköze, mellyel szeletel, ács- és asztalos munkát végez, vagy akár tüzelőt hasogat. Rendeltetése olyan sokoldalú, hogy már varázseszköznek látszik.

Ezt a vágóeszközt Kínában „aprító”-nak nevezik, mely a konyhai kés és a bárd egy kombinációja. Ez a kézzel kovácsolt vágóeszköz még ma is gyakran megtalálható Kína szerte, főleg a vidéki területeken. Világszerte nemigen találni más nemzetet a kínain kívül, amely a főzési folyamat egészében mindössze egy kést használna. A kínai konyhakések nagyon sokoldalúak, amelyeket egyaránt használnak vágásra, szeletelésre, aprításra, csapkodásra. Úgy tűnik a kínai kést kifejezetten konyhai felhasználásra alakították ki.

Az ókori Kína Tavasz és Ősz korszakának (i. e. 770- i.e.221) nevezett, háborúkkal sújtott időszakában, több, mint 2800 évvel ezelőtt a mezőgazdasági termelésben ebben az időszakban jelentek meg a fémeszközök és az acélgyártás korai technológiái. Az emberek által leginkább használt fém eszköz a konyhakés volt. A Szung dinasztia (960-1279) korában a vasöntvények technológiája elérte csúcspontját és rengeteg ötvözetet és acélt is készítettek.

Kína több, mint 4000 éve földművelő és állattenyésztő műveltséggel bír. Gyorsan kifejleszteni a vasolvasztás technológiáit és ezzel egy időben széles körben el is terjeszteni azt, nem volt megvalósítható. Az emberek többségének azokban a régi időkben a vas és az acél becses anyagnak számított, sok családban csak egy kés állt rendelkezésre az összes házimunka elvégzéséhez.

Több ezer év kellett ahhoz, hogy kialakuljon a későbbi magas színvonalú fémötvözetek és kovácsmunkák technológiája. Egy kínai konyhakésnek számtalan elvárásnak kell megfelelnie a súlyát, pengevastagságát és felhasználhatóságát illetőleg. Nyele hosszú, gerince vastagabb, pengéje széles, de vékony és éles. A kés eleje vágásra használható, a fonákja pedig aprításra. A kínai konyhakés megfelelően hosszú és nehéz ahhoz, hogy ne csak könnyebb konyhai munkákra, de fafaragásra és aprításra is alkalmas legyen. Mára már nagyon fejlett fémművessége van Kínának, ennek ellenére átlagosan minden család birtokol egy hagyományos késbárdot is. Ez egyik kulturális örökségük, a kínai konyha tradicionális tartozéka.

Mi a titka Li Ziqi videóiban látható csodálatos tájképeknek?

Szecsuán tartományt Kínában a „Mennyei Táj” névvel is illetik. A terület nagyon termékeny és erőforrásokban bővelkedő. A természeti táj gyönyörű, akár egy filmbéli világ. A tartomány központja Mianyang, Szecsuán északnyugati területén. Négy évszak van és számtalan növény él e tájon. Li Ziqi némely videójában egyszerre látszanak a hegyek és a tavak a vlogger egzotikus környezetében. Farmján a rengeteg növény és ősi eszközök mellett kutyák, tyúkok, kacsák, malacok, bárányok, kecskék, tehenek és lovak is szerepelnek az olykor megjelenő egyéb emberi szereplők társaságában.

Az alábbi videóban a Tavaszi Ünnepségre készít édességeket.

Peanut and melon seeds, dried meat, dried fruit, snowflake cake – snacks for Spring Festival

2017-ben Li Ziqi elindította Youtube csatornáját, amelynek segítségével nemzetközi figyelmet kapott. Jelenleg több, mint 4 millió követője van a videócsatornáján, 2 millió ember követi a Facebookon és több, mint 16 millió követője van a Weibo-n. Rajongók millióit nyűgözi le egyszerű, de mégis kőkemény munkával elért bölcsessége, kreativitása, mely az ősi idők tudását menti át a jelenkorba. Jelenleg saját kézműves termékeket is forgalmaz és bár az áruk nem a magyar átlag pénztárcára tervezettek, mégis megéri támogatni ezt csodálatos alkotót, Li Ziqi-t a megvásárlásukkal.

Az alábbi videóban a kínai újév dekorációit és menüjét láthatjuk Li Ziqi-től.

NYE dinner

………………………………………………………………………………..

Li Ziqi angol nyelvű blogja és boltja: https://liziqishop.com/blogs/li-zi-qi-news-story-blog

Li Ziqi Facebook oldala: https://www.facebook.com/cnliziqi/

Li Ziqi Youtube csatornája: https://www.youtube.com/channel/UCoC47do520os_4DBMEFGg4A

A cikk eredeti forrásai:

https://raknife.com/li-zi-qi/

https://www.chinosity.com/2019/04/13/li-ziqi-the-online-celebrity-bringing-ol-school-traditions-to-the-modern-world/

https://www.messynessychic.com/2019/03/12/snow-white-is-real-and-shes-a-chinese-vlogger/

Képtalálat a következőre: „li ziqi”

LEAVE A REPLY