SHARE
Maria Montessori

Jószág-e a gyerek? Nem!

Pár száz éve a gyerekeket (főleg a szegényeket, vagy sérülteket) még embernek is alig-alig tekintették.

Nagyszüleink, szüleink még az Árvácska világában nőttek fel.
Tulajdonképpen mivel a gyerekeket hibásan és sérültre nevelték ezzel a téves hozzáállással, az egész világ téves és beteg rendszerbe szerveződött, ahol nem a szeretet és a nem-ártás elve érvényesül, hanem a természetellenes méretekre fokozódott önzés és a lelketlen materializmus.

Jobbá tehetjük a világot

Sokan mondják, hogy egy fecske nem csinál nyarat és egy ember nem tehet az egész világra olyan hatást, amely gyökeresen megváltoztatja és jobbá teszi a társadalmunkat. Nos, ennek cáfolatára egy ragyogó ellenpélda Maria Montessori élete, aki Olaszországban, Mussolini elnyomása ellenére kidolgozta és megvalósította a szeretettel nevelés módszertanát, amely nem fegyelmezett szolgákat nevel ki, hanem önálló döntésekre képes, autonóm és felnőtt személyiségeket, a módszert, amely nem idomít, hanem valóban tanít.
Az Ő példája is erőt adhat azoknak, akik segíteni akarnak a világnak, de úgy érzik kevesek, gyengék hozzá, hogy egyedül vannak. Az Ő élete példabeszéd, amely arra tanít, hogy a tudás, a szeretet, a kitartás, a szorgalom áldozatos munkával meghozhatja a gyümölcsét. Maria Montessori és a hozzá hasonló magányos fecskék felgyújtották nekünk a fényt műveltségünk alagútjának végén, hisz ma már a világ nagy részén a gyerekek nem jószágoknak számítanak többé, mint régen (kivéve az elmaradott régiókban, ahol még ma is közjószágoknak nevezik őket a mai napig, mint pl az autoriter, feudális Orbán-rezsimben).

Hosszú az út a jobb világig, hisz még kontinensek élnek a nyomor és tudatlanság béklyói közt, míg a másik féltekén a pazarlás és az embertelenség a meghatározó.

Azonban mára már a jog védi a gyerekeket, jó esetben a magánember is. Mára már egy felvilágosult ember nem képes bántani, vagy hátrányos helyzetbe hozni egy gyereket. Még jobb esetben egy felnőttet, állatot, növényt, vagy a bolygót sem. Láthatjuk hát, hogy nehéz az út, de végig járható. A Montessori-hoz hasonló emberek egy-egy lépést jelentenek ezen az úton az emberiségnek egy jobb világ felé. Vegyétek hát a bátorságot és merjetek álmodni, tenni, hinni a jóban és saját erőtökben.

Nincs más út, csak az egyéni döntések útja.

Ne várjátok, hogy majd a tömeg dönt helyettetek, döntsétek el Ti, milyen jövőt akartok és építsétek azt. Legyetek bátrak és elszántak és ha elbizonytalanodnátok, keressétek meg a társaitokat, merítsetek mások bátorságából, inspirálódjatok nagy elődeitektől, akikre fel tudtok nézni. Ilyen ihlető forrás Montessori élete is, amellyel ebben a két részes filmben tudtok megismerkedni:
Maria Montessori – Egy élet a gyermekekért 1.
Maria Montessori – Egy élet a gyermekekért 2.

LEAVE A REPLY